
Armoede, wiens zorg?
Armoede in Nederland verspreidt zich al langer verder dan de zogenaamde ‘achterstandswijken’ (wijken met een lage SES). Armoede is breder dan het gebrek aan geld en treft zowel de fysieke als mentale gezondheid van de mens. Niet raar dus dat zorgverleners steeds meer mensen op het spreekuur krijgen met klachten die gerelateerd zijn aan armoede. Zorgverleners weten vaak niet hoe hiermee om te gaan.
Door de jaren heen zijn er al enkele oplossingen gevonden, die zorgverleners ondersteunen in het vinden van een weg hierin. Denk hierbij aan schuldhulpverlening in de praktijken van eerstelijnszorgverleners en integrale aanpakken zoals krachtige basiszorg of Welzijn op Recept. Deze wegen zijn niet bij iedereen bekend dus is er nog een wereld te winnen in het ‘aanleggen’ van deze of andere wegen die zorgverleners kunnen bewandelen bij het omgaan met armoede bij hun (toekomstige) patiënten en cliënten. Hierbij is een goede samenwerking tussen het medisch-, sociaal- en informeel domein nodig, niet alleen op wijkniveau maar ook op bestuurlijk niveau.
Lijn1 heeft in diverse wijknetwerken de handschoen al langer opgepakt door professionals uit het medisch en sociaal domein met elkaar te verbinden en te begeleiden bij de wijksamenwerking. Lijn1 zal de komende tijd nadrukkelijker de focus leggen op het versterken van deze samenwerking. Positieve gezondheid, werken vanuit co-creatie (bijvoorbeeld middels participatief actie onderzoek) en het kader van transitiekunde zijn hierbij leidend voor ons.
Tip Aanbod geldzaken: kijk eens op de vernieuwde digitale sociale kaart van de gemeente.
Lees tip: armoede beleid van de gemeente Den Haag