
Deelnemer Geertien Kreek
Informatie delen moet!
Vorige week stond haar gesprekspartner al even in de schijnwerper. Deze keer spreken we Geertien Kreek, verpleegkundig specialist bij huisartsenpraktijk De Doc in de Rivieren- en Stationsbuurt. Op de vraag hoe ze terugkijkt op de bijeenkomst van 14 februari antwoordt ze: “Heel leuk, maar als je me het eerlijk vraagt was ik nog enthousiaster over de bijeenkomst bij ons in de wijk. Ik heb er vooral behoefte aan om met elkaar aan de slag te gaan. Sprekers zijn leuk, maar hoeven voor mij niet. De verhalen kennen we wel vanuit de praktijk. Vooral die van de patiënt. De opgave is vooral: Hoe kunnen we het verbeteren?”
De patiënt centraal
“Ik ben net nog bij een patiënt geweest. Dan zie je weer dat we het helemaal niet zo goed geregeld hebben met elkaar. En dan heb ik het vooral over de communicatie. Elkaar kennen, elkaar spreken, elkaar kunnen bereiken. Hoe kun je beter met elkaar communiceren? En heb je met elkaar die patiënt dan wel echt centraal staan? Hier hebben we met elkaar echt nog stappen te zetten.”
En als we die patiënt dan met z’n allen centraal zetten. Wie coördineert de zorg dan uiteindelijk? Dat is vaak niet duidelijk. Naar mijn idee moet dat de huisarts zijn. Maar de huisarts is dan wel afhankelijk van de informatie van de collega professionals. Nu zien we dat de huisarts regelmatig een informatieachterstand heeft. Deze week nog was ik bij een patiënt. Die maakte zich boos dat ik nog steeds zijn gegevens uit het ziekenhuis niet had. Ik heb aangegeven dat het ziekenhuis het waarschijnlijk druk heeft, soms duurt het wat langer. Maar dit moet en kan toch echt anders?!”
Op mijn vraag wat in dat geval haar droom is, antwoordt Geertien volmondig: “Een chip in de arm van de patiënt”. Geertien lacht. “Dit gaat natuurlijk te ver. Maar de opgave van de zorgprofessionals is wel: deel de belangrijke informatie. En maak bijvoorbeeld bespreekbaar met de patiënt dat hij/zij altijd zijn medicatielijst bij zich draagt. We kunnen heel veel tijd en geld besparen als we die informatie goed met elkaar delen.”
Waar heb je verder behoefte aan?
“Ik vind het leuk om geïnspireerd te worden door mensen van buiten. Om tools aangereikt te krijgen en die met elkaar te bespreken. En tijdens zo’n bijeenkomst en ook daarna is het dan een mooi moment om met elkaar aan de slag te gaan. Ook in de wijk. Zoals je misschien weet, gaan we binnenkort met De Doc verhuizen. Ik denk dan: Hoe kunnen we die verhuizing benutten om nieuwe dingen op te pakken. We komen in het nieuwe pand met andere professionals. Dat biedt meteen kansen. Met elkaar sta je sterk.”