
Eruit halen wat er in zit en mijn redderscomplex
Mijn motto is “Eruit halen wat er in zit”. Dat geldt voor het leven, mezelf en alle omstandigheden waarmee ik te maken krijg. Vanuit mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen bijt ik me dan ook graag ergens in vast. Dat levert vaak mooie resultaten op, maar ik moet ook bekennen dat ik als ik niet uitkijk gerust aan een dood paard trek. Om het nog eens op een andere manier te proberen, vanuit het geloof dat dat paard toch niet echt dood kan zijn. Enerzijds denk ik “Daar moet ik maar eens mee stoppen”, maar ik besef ook dat ik dat niet kan, want ik zie nou eenmaal altijd de mogelijkheden. Ofwel, ik wil er uit halen wat er in zit. Wat maakt nou dat het ene proces zo soepel loopt en het andere mij zoveel energie kost? En bestaan dode paarden wel? Dat vond ik boeiende vragen. En niet geheel toevallig kwamen toen de drama- en balansdriehoek op mijn pad.
Inzicht via de drama- en balansdriehoek
“Ik bekijk de dingen liever vanuit de positieve kant en niet vanuit het drama”. Dat was het mooie verhaal dat ik mezelf voor hield bij mijn eerste kennismaking met de dramadriehoek. Al snel kwam ik tot het besef dat ik het drama niet wil zien, laat staan erkennen en accepteren. Ofwel, ik was een ster in het wegdrukken van het voor mij daarmee samenhangende gevoel van onmacht. Op zoek naar de kans, is natuurlijk een mooie insteek. Maar het negeren van het drama, dat tot uiting komt in de rolvervulling van het slachtoffer, de aanklager en de redder en het hiermee samenhangende proces, maakt niet dat het er niet is. Sterker nog: het negeren van het drama was onderdeel van mijn eigen strategie, lees redderscomplex, waarmee ik de dreigende of ontstane onmacht zo snel mogelijk wilde elimineren. Met het “redden” en daarmee wegdrukken van mijn eigen onmacht drukte ik onbewust ook (het gevoel van) anderen weg, wat, zo kun je je wel voorstellen, ook een enorme impact had op bijvoorbeeld ons gezamenlijke Lijn1 proces. Want de rollen van de dramadriehoek werden daarmee juist bevestigd. Met het redden creëerde ik automatisch een slachtoffer en een dader. En bij dat besef, voelde ik juist de onmacht wat maakte dat ik mij slachtoffer voelde en het een dader en redder vroeg.
Het drama zien als uitdaging
Pas op het moment dat ik mijn eigen redderscomplex en daaruit volgende patronen herkende, erkende en accepteerde, kon ik vanuit mijn intentie “Alles er uit halen wat er in zit” samen met mijn collega’s door bewegen naar onze visie. Want die hebben we! Wij geloven in onze gezamenlijke maakkracht. Die zetten we zo in dat we samen met jullie, bewoners en professionals in de Haagse regio, de zorg transformeren. Wij doen dit vanuit een coachende rol.
Van hieruit geven we richting aan al onze activiteiten in de Haagse regio. En hoewel uitdagingen veelal worden ingegeven via de dramadriehoek, leiden zij zodra die gekoppeld zijn aan onze visie niet langer tot onmacht (er hoeft dus niets gered te worden), maar zijn zij slechts een uitnodiging tot aanvullende visie en daadkracht. Stevig staan waar we voor gaan. Met een enorme positieve flow tot gevolg en een prachtige Lijn1 parade op 10/10 als een van de concrete resultaten. Echt iets waar we trots op zijn. En het bewijs is geleverd: ik hoef helemaal niets te redden. Samen halen we alles er uit wat er in zit!
Door Debby de Jongste
Onze positieve ervaringen en vergrote bewustzijn door de balans- en dramadriehoek wil ik delen, omdat ik ervan overtuigd ben, dat dit maakt dat we allemaal onze eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid kunnen zien en pakken. Zodat we niet op de tribune hoeven blijven wachten tot anderen die transitie in de zorg vormgeven, maar zelf actief stappen zetten en zo samen de zorg transformeren.
In de workshop “Aandacht voor jouw rol” op 10 oktober hebben James en ik deelnemers laten kennismaken met de drama- en balansdriehoek om op basis hiervan bewust te zijn van ieders eigen rol in processen en samenwerkingsverbanden. Ik zie en ervaar dat dit ons kan helpen. Beweeg en transformeer jij mee?
In de serie masterclasses die we plannen voor het jaar 2020 besteden we graag meer aandacht en tijd aan dit thema, aan elkaar en aan jou. Doe je mee? Je kan je alvast aanmelden voor méér informatie bij Kim Schoenmaker.
Bekijk hier het filmverslag en beweeg in vogelvlucht mee door de Parade