Ethlyn Richardson kookt in Moerwijk: ‘In de keuken zijn we allemaal gelijk’ 

Gezond Samen Leven. Daar gaan we voor als Lijn1. Dat doen we met iedereen die bijdraagt aan een duurzame samenleving en gezondheidszorg. Deze serie laat hen aan het woord over de bouwstenen die daarvoor nodig zijn. In Moerwijk spreken we Ethlyn Richardson. Zij kookt met kinderen, de zogenaamde Kleine Chefs: ‘Het gaat om vergroten van bewustzijn en geven van tools aan mensen om het zelf te doen.‘

Ethlyn, huisarts Amanda de Glanville geeft het stokje aan jou door. Volgens haar heb jij Gezond Samen Leven in de genen. Klopt dat?

‘Ha, dat weet ik niet, maar ik weet wel dat eten mijn passie is. Eten verbindt, eten geeft plezier en is een essentieel onderdeel van ons bestaan. We hebben het nodig om ons lijf in stand te houden. Als je je zwak voelt, lig je het liefst op de bank. Maar wanneer je je lijf goed voedt, krijg je energie om te gaan bewegen.

Wat ik met de Kleine Chefs doe in Moerwijk gaat om meer dan koken en eten alleen. Het gaat ook om spelenderwijs ontdekken wat we eigenlijk eten. Wat is bijvoorbeeld witlof? Hoe groeit het? Wat kan je ermee maken? En wat zijn de bouwstenen van ons lichaam en waar vind je die?

Ik hoop zo meer bewustzijn te creëren op  wat we eten en hoe we daar zelf invloed op kunnen uitoefenen. Want als je hoe je zelf heel simpel chips kunt maken, met een aardappel, oven en kaasschaaf, dan kan je zelf ervaren wat lekkerder is en wat meer bevrediging geeft: die eigengemaakte chips of die zak uit de winkel.’

Maar is gezond eten voor iedereen wel realistisch? Het is vaak ook duur…

‘Inderdaad, de boodschappen zijn bij velen vaak hetzelfde en gekocht met een klein budget, daar kan je niet veel aan veranderen. We leren hoe je met basisingrediënten toch gezond kunt koken. Bijvoorbeeld dat als je een bouillonblokje gebruikt er geen zout meer bij hoeft. Of hoe groente smaakt zonder sausjes of kruiden. Kinderen krijgen ook opdrachten mee om thuis uit te voeren. Dus ook ouders worden gepikkeld en leren weer van hen.’

Je hebt in Spoorwijk eerder een vergelijkbaar project gedaan hè.

‘Klopt, dat was samen met de gemeente, het zou een project zijn van zes weken met zes kids, maar het groeide uit tot acht maanden en vijftig kinderen. Op een gegeven moment was het budget op, maar hebben veel supermarkten en lokale ondernemers geholpen om het te kunnen laten draaien. Er bleven aanmeldingen komen, en ik kan moeilijk nee zeggen…

Tijdens een actieonderzoek in Moerwijk, vanuit Gezond en Gelukkig Den Haag, bleken moeders behoefte te hebben aan een activiteit als deze. Amanda de Glanville, huisarts in Moerwijk, kende mij al en zo ging het balletje weer rollen. We geven nu zes kinderen een workshop van zes weken. In Spoorwijk deed ik het helemaal alleen, nu heb ik fijne back-up van de huisartsenpraktijk.

Want soms zie je weleens iets bij kinderen waar je iets mee wilt, maar waar je niet meteen mee naar een instantie wilt gaan die de boel alleen maar verslechtert. Als ik zie dat kinderen slecht eten, hoeft niet meteen jeugdzorg over de vloer te komen, maar zijn tips van een diëtiste misschien wel handig. Maar de hulp moet aansluiten bij de behoefte. Nu kan ik, mocht het nodig zijn, wel de nodige verbindingen leggen.’

Hoe vinden de kinderen in Moerwijk het?

‘Superleuk. Ze zijn betrokken en enthousiast. Wekelijks krijgen we nieuwe aanmeldingen, door mond-op-mond-reclame van de moeders en kinderen. We werven nu zoveel mogelijk ouders die – in eerste instantie onder supervisie – drie kinderen onder hun leiding nemen. Zo hopen we een vorm te vinden waarin dit op een duurzame manier door kan gaan.’

Wat hoop je te bereiken?

‘Mijn hoop is dat als kinderen nu leren wat gezond eten is, ze dit makkelijker de rest van hun leven blijven doen. Ze weten nu al hoe makkelijk en snel je zelf een pizza kunt maken, in plaats van er een te bestellen waar je een half uur op moet wachten. En die misschien niet eens zo lekker is. Het gaat dus om het vergroten van bewustzijn op gezond eten waarbij ik mensen tools om het zelf te doen.

‘Mijn uiteindelijke doel is niet om Amanda (de huisarts) werkloos te maken, maar wel om te zorgen dat deze kinderen niet bij haar komen met obesitas of suikerziekte, allemaal welvaartsziektes die komen door onze voeding. Als ik denk aan Gezond Samen Leven dan denk ik aan buren waarvan de ene alleen maar sperziebonen heeft, de ander tomaten en die zonder gêne bij elkaar aankloppen en samen koken. De een heeft dit, de ander heeft dat. Samen maken we een heerlijk gerecht. In de keuken zijn we allemaal gelijk.’ 


De sprekers in deze rubriek geven het stokje, of de bouwsteen, zelf door aan iemand anders. Zo maken we steentje voor steentje zichtbaar hoe we samen aan het bouwen zijn. Want Gezond Samen Leven, dat doen we met elkaar.

Ethlyn wil het stokje graag doorgeven aan Wendy Broeders, volgens haar ‘de moeder van het Heeswijkplein, een echte stabiele basis in Moerwijk.’


15 juni 2021 | door Lijn1 beheer |

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close