
Paramedisch platform Leidschendam – Voorburg: ‘Juist in beweging liggen kansen’
Op initiatief van de Voorburgse fysiotherapeut Erzy Kassens en met ondersteuning van Stichting Lijn1 is onlangs een eerste bijeenkomst gehouden. Daar wilden we peilen of er een gezamenlijke behoefte bestaat aan een paramedisch platform in Leidschendam – Voorburg. Het antwoord is duidelijk: ja!
Na een kort voorstelrondje en een presentatie over regionale ontwikkelingen en de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag, en uiteindelijk naar mens en maatschappij, werd een open gesprek gevoerd over ieders rol.
Er bleek een groot verschil te zijn in de kennis rondom organiseren en transitie van zorg. Desondanks was het voor alle deelnemers overduidelijk dat de ontwikkeling van een paramedisch platform van belang is, om zo elkaars krachten te kunnen versterken en samen kunnen werken aan een toekomstbestendige zorg.
Concrete stappen
In een vervolgoverleg zullen we concretere stappen gaan onderzoeken. Ook willen deelnemers leren van andere initiatieven en ontwikkelingen op dit gebied. Er waren nu professionals aanwezig uit de volgende disciplines: fysiotherapie, oefentherapie, huidtherapie, diëtetiek en ergotherapie.
Aansluiting met logopedie zou nog wenselijk zijn. We nodigen logopedisten vanuit Leidschendam of Voorburg met interesse in deze samenwerking dan ook van harte uit om contact op te nemen met r.hoogland@lijn1haaglanden.
Na ons online event Gezondheid is van ons Allemaal, waar het gedachtegoed van transitiekunde centraal stond, spraken we Erzy Kassens al eerder:
‘Vanuit de master die ik volg, Wijkgerichte Zorg, ben ik bekend met het gedachtengoed van transitiekunde. Het is goed om beter te snappen hoe zo’n grote maatschappelijke verandering in het werk gaat en hoe je daarop aan kunt haken. Vooral de nadruk die op de vernieuwingen die allang gaande zijn, spreekt me aan. Het gebeurt al, we hoeven niet meer te denken: ‘Eerst zien, dan geloven.’ Nee, de nieuwe manieren en samenwerkingen zijn al ontstaan.
Bevestiging
Voor mij is dat een bevestiging dat juist in die beweging kansen liggen. Zelf probeer ik al langere tijd meer verbinding te creëren tussen verschillende disciplines, vanuit mijn praktijk, maar ook als voorzitter van de Fysiotherapeutenkring Voorburg.
In het kader van de post-covid behandeling heb ik samenwerking gezocht met een ergotherapeut en psycholoog. Mijns inziens zou er een soort regioraad moeten komen waarin over domeinen heen wordt gekeken wat er nodig is. Het is daarom goed met elkaar te praten over hoe transities in hun werk gaan. Het zorgt voor een gemeenschappelijke manier van kijken. Dat helpt.’