
Online ontmoeten: ‘Het heeft me positief verrast! Ik ben over de drempel’
Verbinding is belangrijk voor ons. We komen graag samen met professionals, bewoners en iedereen die werkt aan een zo gezond en gelukkig mogelijk leven voor heel Den Haag. Nu we hiervoor weer aangewezen zijn op de digitale wereld, zoeken we manieren om deze verbinding ook online te beleven.
Wie Lijn1 kent weet: we komen graag ‘onder de mensen’. In wijken en op bijeenkomsten delen we kennis en inzichten of kunnen we zaadjes planten voor nieuwe samenwerkingen. Maar in de nieuwe realiteit van corona – waar we misschien nog best even in zitten – zijn we aangewezen op bellen, mailen, appen en digitaal samenkomen.
Barrière
Dat laatste spreekt niet iedereen meteen aan. Esmeralda van Leeuwen, wijkverpleegkundige ouderenzorg bij Florence en praktijkondersteuner ouderen voor huisartsen, liep niet meteen warm voor een online bijeenkomst over Eenzaamheid vanuit het Ouderen Netwerk Rijswijk, mede georganiseerd door Lijn1: ‘Ik ben vooral een doener, iemand van de praktijk. Ik vroeg me eigenlijk af wat ik met zo’n digitale meeting moest. Die barrière zie ik bij meer mensen om mij heen.’
Maar ze gaf het een kans en haar ervaring noemt ze een ‘positieve verrassing’. ‘Het liep heel gesmeerd, ik kon de presentaties goed volgen en in kleine groepjes gingen we hierover met elkaar in gesprek. Die break-out rooms leken mij van tevoren maar ingewikkeld, maar het ging allemaal vanzelf. Het is een goede manier om het netwerk ook in deze tijd levend te houden. Ja, ik ben over de drempel en ik hoop dat met mij meer praktijkmensen het toch eens gaan proberen.’
Tips
Nog een paar tips voor iedereen die zoekt naar manieren om het meeste verbinding uit een online meeting te halen:
- Maak boodschappen niet te lang en zend niet teveel informatie. Onze aandachtsspanne is van nature kort en zeker als we naar een scherm kijken, zonder verdere interactie en lichaamstaal, zijn we sneller afgeleid. Als voorzitter van een bijeenkomst kun je van tevoren informatie sturen en in de bijeenkomst vooral interactief aan de slag gaan.
- Maak de gehele bijeenkomst niet te lang. Een live-event dat misschien een halve dag zou duren, is online beter in maximaal 1,5 a 2 uur te vangen. Vanwege diezelfde concentratiespanne en omdat er live toch meer ruimte is voor informele gesprekken en het sociale aspect van samen komen. Wel zou je de deelnemers een borrel- of lunchpakket kunnen sturen om ook die ervaring toe te voegen.
- Werk met break-out rooms waar mensen in kleinere groepjes dieper op iets in kunnen gaan of waar meer ruimte is om ervaringen te delen. Zeker als het gaat om persoonlijke ondersteuning of ontwikkeling werkt dit beter dan in een (te) grote groep.