
‘Pijnpunt zit ‘m in samenwerking’
Q&A’s met diëtist en ondernemer Berdien van Wezel
“Cliënten gezond maken door een gezonde en uitgebalanceerde voeding, dat is mijn missie en ons motto.” Duidelijke taal, en bovendien de eerste zinnen op Berdiens website. Als diëtiste geeft ze samen met haar collega’s voedingsadviezen, heeft ze twee voedingsadviespraktijken, haar eigen voedingswinkel en is ze actief in verschillende verzorgingstehuizen. Tijd voor een Q&A over ondernemerschap in de zorg in haar Voedingswinkel in de Van Hoytemastraat.
Wat versta je onder ondernemerschap?
“Ik kom uit een ondernemersgezin en zat met mijn 15 jaar al samen met mijn broer en zus klanten na te bellen. Ik denk bij ondernemerschap aan actie- en resultaatgericht, het zelf opzoeken van je werk, deuren openen ook waar deze eerst gesloten lijken, overtuigen van mensen die best willen betalen voor toegevoegde waarde, jezelf verkopen, hard werken en service bieden.”
Welke van deze eigenschappen passen het best bij jou?
“Resultaatgericht. Ik wil altijd de beste zijn. Het heeft ook iets met onzekerheid te maken; het altijd beter willen doen. En ja, ik wil graag financieel mijn eigen broek op kunnen houden. Ik zie gelukkig genoeg kansen en vind het vooral een uitdaging om op een goede manier geld te verdienen. Ik ben er ook van overtuigd dat het een goede combinatie is: ondernemer en diëtist.”
Kun je dat toelichten?
“Diëtetiek gaat om gezondheid. Ik geloof dat je voor jezelf moet zorgen om gezond te blijven. Daarnaast moet je werk leuk zijn, je dient het zelf leuk te maken en ervoor te zorgen dat je klanten het ook leuk hebben en willen blijven.”
Hoe doe je dat?
“Mond-tot-mond reclame werkt nog altijd het best. Ik betrek klanten dan ook graag bij het ontwikkelen van mijn diensten en producten. Vaak heb ik een idee of een halffabricaat en werk ik dit in samenwerking met mijn klanten, veelal ambassadeurs, verder uit. Dit maakt zo’n proces heel leuk. Naast het samen ontwikkelen, houd ik ook regelmatig enquêtes onder klanten en voer ik een klanttevredenheidsonderzoek uit. Elk idee dat een klant mij aan de hand doet, schrijf ik op.”
Wat vind je lastig aan ondernemen?
“Het pijnpunt zit ‘m vooral in samenwerken. Als ondernemer werk je vaak autonoom en ligt je focus op je eigen expertise. Dit kan ten koste gaan van de samenwerkingsgerichtheid, die je als ondernemer ook nodig hebt. Want je hebt van anderen kritiek nodig om dingen weer beter te kunnen doen. Kritiek laat me groeien. Lastiger nog vind ik de weerstand van anderen op het ondernemen. Dat triggert mij vaak om toch weer uit te leggen hoe ons beroep in elkaar zit. Zonder klanten, geen brood. Zo simpel is het. Binnen de eerstelijn zou ik ook graag meer samenwerken met de praktijkondersteuners. Ik ben er echt van overtuigd dat we door samen te werken, nog beter kunnen bijdragen aan gezondere wijken.”