
(Film)verslag Lijn1 Parade 10 oktober 2019
Om samen de transitie in de zorg verder vorm te geven, is investeren in duurzame relaties hard nodig. Ruim 150 deelnemers kwamen vanuit deze boodschap samen op de Lijn1 Parade. Want iedereen speelt een rol in de transitie van de zorg, maar welke precies? En hoe geef je hier invulling aan vanuit deze verbondenheid? Het werd een dag met inspirerende kunst, muziek en discussie, waar vooral plezier de boventoon voerde.
“Organisaties doen veel aan teambuilding tussen collega’s, maar bij samenwerking tussen verschillende organisaties nemen we die moeite nauwelijks”, legt Debby uit in haar openingstoespraak. “Als we elkaar treffen, gaan we vaak meteen voor resultaten, terwijl we vanwege onze verschillende expertises, visies en rollen eerst dezelfde taal moeten leren spreken. Vandaar dat een event als dit nodig is: om elkaar te leren kennen en verbinding te zoeken, als professionals en als mensen.”
Vier handen
De Broodfabriek in Rijswijk is voor deze dag omgetoverd tot een paradeterrein met daarbij vier voorstellingen, elk met een thema dat inspireert om een nieuwe kijk te ontwikkelen op onze rol als (zorg)professionals. Sommige in de vorm van discussie, andere met een abstractere insteek. Zoals het pianospel van Lijn1-collega Daphne en haar moeder Irma. Niet enkel bedoeld om de zinnen te prikkelen, maar ook als metafoor. Via verschillende muziekstukken laten zij horen dat er samen ‘muziek in zit’ en hoe een persoonlijke zoektocht uitkomt bij samen in actie komen.
Huiskamergesprek
(Persoonlijke) ontwikkeling vraagt om motivatie en energie. Wat zijn de bronnen van die energie? In een huiskamersetting kropen verschillende gasten op de bank bij Joshua en Bibi om hierover te praten. Fysiotherapeute Sophie Janssens vertelt hoe ze vanuit Amsterdam naar Den Haag trok om op eigen voorwaarden een geheel nieuwe praktijk op te bouwen. “Om mijzelf te motiveren, heb ik besloten niet meer op de klok te kijken. In plaats daarvan kijk ik per cliënt hoeveel tijd deze nodig heeft. Soms betekent dit dat ik wat eerder klaar ben, en soms zal de volgende even moeten wachten omdat iemand wat meer tijd nodig heeft.”
Naast haar zit zorgbestuurder Klaas Smilde, die hart voor de sector heeft vanwege de grote gedrevenheid en motivatie die hij hier aantreft. “Mijn allerbelangrijkste opgave is daarom de uitstroom van ontevreden personeel te stoppen, zodat we die motivatie kunnen behouden. Daarvoor moeten we ook gewoon plezier maken, door terug naar de kern te gaan: goede zorg bieden aan mensen. Dat is heel goed mogelijk, maar dan moeten we soms een beetje burgerlijk ongehoorzaam zijn.” Thema’s die ook voor de toeschouwers herkenbaar zijn, blijkt uit de discussie die volgt.
De kracht van diversiteit
Dat het omarmen van diversiteit leidt tot mooie verbindingen, wordt ook in de volgende voorstelling ervaren. Onder leiding van Geeta en Marleen stellen groepjes van deelnemers met (toevallig) dezelfde kleur kleding zich aan elkaar voor aan de hand van persoonlijke kernkwaliteiten. Vervolgens maken de groepen een groepsslogan waarmee iedereen in de groep zich verbonden voelt. Op een creatieve, uitbundige en vrolijke wijze ervaren en delen de deelnemers met elkaar dat het mogelijk is om, in een vrij korte tijd, tot een verbinding te komen tussen mensen die elkaar niet kennen. Was jij erbij en wil je jouw foto ontvangen? mail dan naar k.schoenmaker@lijn1haaglanden.nl en vraag hem op.
Tijdens het eten en het elkaar ontmoeten op het paradeterrein, vertelt kunstenares Anna Nunes over haar portretschilderingen van Afrikaanse stamleden. Hoe ze geraakt werd door hun manier van leven, gebaseerd op waarden die in de moderne maatschappij verloren zijn. “Zoals uitgebreid de tijd nemen voor elkaar, om te peilen hoe het gaat en om conflicten volledig uit te praten. Werken aan de onderlinge relaties is voor deze mensen belangrijker dan welke taak dan ook.” Daarbij hoort ook authentiek zijn: geen maskers dragen, want om werkelijk te verbinden zal je eerst je ware zelf moeten laten zien. “En een andere waarde die wij van ze kunnen leren, is diversiteit omarmen. Verschillen tussen individuen vonden zij juist mooi, want hoe meer verschil, hoe meer gezamenlijk talent.”
Aandacht voor jouw rol
Ook niet eenvoudig, maar wel zeer verhelderend, is de reflectie op de eigen rol in een samenwerkingsproces. Debby: “Aan de hand van de dramadriehoek wordt men bewust gemaakt van de eigen houding: bewegen we mee met verandering, werken we tegen, of zijn we vooral afwachtende toeschouwers?” Bewust worden van die rol, en het kiezen van het juiste perspectief, is vaak de eerste stap om effectief bij te dragen aan ontwikkeling. “Want sommige obstakels op de weg naar verandering zijn reëel, maar de meeste bestaan alleen in onze eigen perceptie”, aldus James.
Dames van Verbinding
Lijn1-collega’s Patricia, Margareth en Kim vielen op het paradeterrein als dames van verbinding letterlijk op door hun aandacht en tijd voor ‘een goed gesprek’. Deze gesprekken gingen o.a. over hoe jij de zorg ziet over 10 jaar en welk aandeel jij daarin hebt, maar omvatte ook prikkelende vragen als: ‘Ik ben inspiratie, wat ben jij?’
Slechts het begin
Voor veel aanwezigen was het een avond van inspiratie, verbinding, plezier en verrassing. De Lijn1 Parade fungeerde hierbij als een proeverij van kennis, (nieuwe) inzichten, voorbeelden, persoonlijke verhalen en bijzondere mensen. Een proeverij die tevens het startschot is voor masterclasses in 2020, gericht op jouw veranderende rol als professional binnen de transitie. Het gaat daarbij o.a. om: Bewustwording en bewustzijn, samenwerking, kruisbestuiving en innovatie. Benieuwd hoe jij vanuit jouw potentieel actief jouw rol kunt vormgeven in de transitie? Neem contact op via info@lijn1haaglanden.nl of (070) 3008777.
Tekst: Mark Dyson
Bekijk hier het filmverslag en beweeg in vogelvlucht mee door de Parade
Impressie